ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) היא מחלת עיניים נפוצה הפוגעת בעיקר באנשים מעל גיל 50. זהו מצב מתקדם הגורם להידרדרות הדרגתית של המקולה, החלק המרכזי של הרשתית האחראי לראייה חדה ומרכזית. במאמר זה, נתעמק בפרטים של AMD, נדון בסימפטומים, הסיבות, גורמי הסיכון והטיפולים הזמינים שלה.
הבנת AMD:
:AMD מסווג לשני סוגים
יבש ורטוב:
יבש: יבש היא הצורה הנפוצה ביותר, המהווה כ-80-90% מהמקרים. זה מתרחש כאשר המקולה מתדלדלת ומשקעים צהובים קטנים הנקראים דרוזן מצטברים מתחת לרשתית. ככל שהמצב מתקדם, הראייה המרכזית עלולה להיות מטושטשת או לפתח כתמים עיוורים.
רטוב: רטוב פחות שכיח אך חמור יותר. זה מתרחש כאשר כלי דם לא תקינים גדלים מתחת למקולה, דולפים נוזל ודם שעלולים לפגוע בתאי הרשתית. זה מוביל לירידה פתאומית בראייה המרכזית, מה שגורם לקווים ישרים להיראות גליים או מעוותים.
תסמינים של AMD:
ראייה מטושטשת
קושי בזיהוי פנים או קריאת אותיות קטנות
קווים מעוותים או גליים
אזורים כהים או ריקים בראייה המרכזית
גורמי סיכון:
גיל: AMD משפיעה בעיקר על אנשים מעל גיל 50, והסיכון עולה עם הגיל.
גנטיקה: היסטוריה משפחתית של AMD יכולה להגביר באופן משמעותי את הסבירות לפתח את המחלה.
עישון: עישון הוא גורם סיכון שניתן לשינוי התורם להתפתחות ולהתקדמות של AMD.
תזונה ואורח חיים: תזונה לקויה החסרה בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים עלולה להגביר את הסיכון ל-AMD. בנוסף, השמנת יתר, לחץ דם גבוה וחשיפה מוגזמת לאור השמש עשויים גם הם לשחק תפקיד.
אפשרויות טיפול:
במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בטיפול בלייזר או בטיפול פוטודינמי כדי להרוס כלי דם לא תקינים, התייעצו עם ד"ר גלעד רבינא מומחה בתחום.
מניעה- הקפידו על בדיקות עיניים קבועות, במיוחד אם אתם בסיכון גבוה יותר בגלל גיל או היסטוריה משפחתית.
לסיכום, מחלת עיניים amd מתקדמת הפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם. הבנת הסימפטומים, גורמי הסיכון ואפשרויות הטיפול הזמינות שלו חיונית לגילוי מוקדם וניהול מתאים.