דמנציה היא תסמונת של ירידה קוגניטיבית המאופיינת בפגיעה בזיכרון, ביכולות שפתיות ותקשורת וביכולות לפתרון בעיות וחשיבה, שהן חמורות מספיק כדי לגרום לשיבוש חיי היומיום. הדמנציה משפיעה גם על ההתנהגות, הרגשות ומערכות יחסים.
אלצהיימר הוא הגורם השכיח ביותר לדמנציה
מחלת אלצהיימר מהווה 60-80% מהמקרים. דמנציה וסקולרית, המופיעה בגלל דימום מיקרוסקופי חסימת כלי דם במוח, היא הגורם השני בשכיחותו לדמנציה. ישנם מצבים רבים אחרים העלולים לגרום לתסמינים של דמנציה, כולל מצבים הפיכים, כגון בעיות בבלוטת התריס וחוסר בוויטמינים.
מהם התסמינים של דמנציה ?
מצבים רבים הם פרוגרסיביים והדרגתיים, מה שאומר שסימני הדמנציה מתחילים לאט ובהדרגה מחמירים. אם מוכר לך אדם שחווה קשיי זיכרון או שינויים אחרים בכישורי החשיבה, לא להתעלם מכך. יש לפנות מיד לרופא כדי לקבוע את הסיבה. הערכה מקצועית מוקדמת עשויה לגלות מצב שניתן לטפל בו. וגם אם הסימפטומים מצביעים על דמנציה, אבחון מוקדם מאפשר לאדם להפיק את המירב מהטיפולים הקיימים, ומספק זמן לתכנן את העתיד.
מה הן הסיבות לדמנציה ?
דמנציה נגרמת מפגיעה בתאי המוח. נזק זה מפריע ליכולתם של תאי מוח לתקשר זה עם זה. כאשר תאי המוח אינם יכולים לתקשר כרגיל, הרי החשיבה, ההתנהגות והרגשות יכולים להיות מושפעים מכך.
למוח יש אזורים נפרדים רבים, שכל אחד מהם אחראי על תפקודים שונים (למשל, זיכרון, שיפוט ותנועה). כאשר תאים באזור מסוים נפגעים, אזור זה אינו יכול לבצע את תפקידיו כרגיל.
סוגים שונים של דמנציה קשורים לסוגים מסוימים של נזק לתאי מוח באזורים מסוימים במוח. לדוגמא, במחלת אלצהיימר, רמות גבוהות של חלבונים מסוימים בתאי מוח ומחוצה להם מקשים על תאי המוח להישאר בריאים ולתקשר ביניהם. אזור המוח הנקרא ההיפוקמפוס, שנמצא בתוך האונה הרקתית ,באזור הרקתי הצדדי, הוא מרכז הלמידה והזיכרון במוח, ותאי המוח באזור זה הם לרוב הראשונים שנפגעים. זו הסיבה שאובדן זיכרון הוא לעתים קרובות אחד הסימפטומים המוקדמים ביותר של אלצהיימר.
בעוד שרוב השינויים במוח הגורמים לדמנציה הם קבועים ומחמירים עם הזמן, בעיות חשיבה וזיכרון הנגרמות כתוצאה מהמצבים הבאים, עשויים להשתפר בעזרת התערבות מוקדמת:
- דִכָּאוֹן.
- תופעות לוואי לתרופות
- שימוש עודף באלכוהול
- בעיות בבלוטת התריס
- חוסר בוויטמינים
כיצד מאבחנים דמנציה ?
רופאים מאבחנים אלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה על סמך היסטוריה רפואית מדוקדקת, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה והשינויים האופייניים בחשיבה, בתפקוד היומיומי ובהתנהגות הקשורים לכל סוג של דמנציה. רופאים יכולים לקבוע כי לאדם יש דמנציה ברמת וודאות גבוהה. אך קשה יותר לקבוע את סוג הדמנציה המדויק מכיוון שהתסמינים והשינויים במוח של דמנציות שונות יכולים לחפוף. במקרים מסוימים, רופא עשוי לאבחן "דמנציה" ולא לציין סוג. אם זה קורה, יתכן שיהיה צורך לפנות למומחה כמו נוירולוג, פסיכיאטר, פסיכולוג או רופא גריאטרי.
מהו הטיפול באדם עם דמנציה ?
הטיפול בדמנציה תלוי בסיבה. במקרה של דמנציות מתקדמות ביותר, כולל מחלת אלצהיימר, אין תרופה ואין טיפול שמונעים את התקדמותה. אך ישנם טיפולים תרופתיים אשר עשויים לשפר באופן זמני את הסימפטומים. אותן תרופות המשמשות לטיפול באלצהיימר הן בין התרופות שנקבעו לעיתים כדי לסייע בתסמינים של סוגים אחרים של דמנציה. טיפולים שאינם תרופתיים יכולים גם להקל על תסמינים מסוימים של דמנציה. קיימים היום שירותים רבים בקהילה לאנשים עם דמנציה ובני משפחותיהם כגון: מועדונים ומרכזי יום, שירות לבית של אנשי טיפול, טכנולוגיה מסייעת ותומכת. בתקופת הקורונה גם פותחו שירותים וירטואליים שונים. כמו כן קיימים שירותי מידע, ידע ותמיכה בבני משפחות מטפלים.
כתבו: ד"ר זאב פרידמן, מנכ"ל עמותת מלב"ב , יוסי ברנט, מנהל מלב"ב עד הבית ומלב"ב לקהילה
עמותת מלב"ב – מרכזים ושירותים לקשישים ולאנשים עם דמנציה ואלצהיימר בקהילה (ע"ר) משנת 1981 – 1700-70-4533